EVENIMENTE

Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

WEBMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

eu logok

  Zăbala se află la 14 km de Târgu Secuiesc și de 5 km de Covasna, la poalele Munții Vrancei, în fostul Scaun Orbai. Este împărțită în patru părți: Alszeg (zona de jos), Felszeg (zona de sus), Páva și Hegymege.
  Teritoriul comunei a fost populat din străbuni. Pe muntele Movila Tătarilor (Tatárdomb), aflat în apropiere, au descoperit un cimitir care datează din epoca descălecatului maghiar.

 

  Prima menționare scrisă a așezării se datează din 1466. Conform tradiției denumirea localității provine de la „uleiul de ovăz” sau de la cetatea construită pentru închiderea hoților.  Satul a jucat un rol important în viața secuimii, în 1466 a avut loc aici Adunarea Națională a Secuilor. Trecutul comunei este strâns legat de isotria familiei Mikes, membrii căreia s-au remarcat prin talentul lor politic și militar.
Datorită amplasării sale favorabile satul dispune de o infrastructură dezvoltată. Așezarea poate fi accesată și prin tren, linia de cale ferată Sfântu Gheorghe – Brețcu trece peste sat.

Castelul Mikes este situat în partea superioară a comunei. Data exactă a construcției nu este cunoscută, dar foarte probabil clădirea se datează din secolul al 15-lea. De-a lungul secolelor a fost reconstruit de mai multe ori, căpătându-și forma de azi abia după anul 1867, când contele Mikes Benedek l-a modificat. De-a lungul timpului castelul a fost vizitat de mai multe personalități renumite, cum ar fi Bethlen Gábor, principele Transilvaniei, care, împreună cu soția sa, a participat aici la nunta lui Apor Lázár și Imecs Judit. Contele Mikó Imre (1805-1876; om de stat, om de știință, scriitor, fondatorul Societății Muzeului Ardelean  și al Colegiului Reformat Székely Mikó) și contele Mikes Kelemen (1820-1849; colonel în armata maghiară în timpul Revoluției maghiare din 1848-1849; a murit în armata lui Jozef Bem) s-au născut aici.
Castelul este înconjurat de un arboret de mai multe hectare. Specii de arbore mai rare care pot fi găsite aici: Abies grandis (brad uriaș originar din America de Nord), Tsuga canadensis  (brad canadian originar din America de Nord), Picea omorika (molid sârbesc originar din Bosnia-Herțegovina), Juglans nigra (nuca neagră, frecventă în Statele Unite ale Americii), etc.

Biserica romano-catolică a fost înălțată în anul 1860 în cinstea Sfintei Cruci. Până atunci credincioșii foloseau capela de lângă Castelul Mikes. Biserica a fost construită de Mikes Benedek, folosind pietrele fostei capele, aflate în grădina Castelului Mikes. În grădina parohiei catolice este amplasat un monument în amintirea celor 1100 de ani de la descălecatul maghiarilor în Bazinul Carpatic și în amintirea celor 100 de ani de la nașterea episcopului martir, Márton Áron (1896-1980).

Muzeul Etnografic al Ceangăilor a fost fondat în 1974 de către dr. Pozsony Ferenc. „Vizitatorii muzeului au posibilitatea să se familiarizeze cu obiecte legate de istoria locală și cu istoria culturală a localității. Muzeul totodată prezintă și fotografii, obiecte și documente care se leagă de familiile Basa și Mikes. Cei interesați pot vedea o expoziție de cahle din secolele XV-XIX, o expoziție de port popular din secolul XX, setul de unelte al artizanatului popular, obiecte vechi de uz casnic,  obiecte de război. Cei doritori pot vizita „camera curată” (camera de oaspeți) a unei familii țărănești din perioada interbelică. Camera prezintă de fapt cultura interioarelor țărănești din anii 1930.
În 2003, la inițiativa Societății Etnografice Kriza János, a fost deschisă o expoziție permanentă, tema expoziției fiind arta populară tradițională a ceangăilor din Moldova. În 2004 a fost înființată Asociația Pro Museum, actualul proprietar al colecției.
La parterul muzeulul sunt prezentate interioare tradiționale din Oituz (Gorzfalva), Pustiana (Pusztina) și Lespezi (Lészped), obiecte de ceramică specifice atelierelor de olărie din Oituz, echipamentul original și uneltele de lucru al unui atelier de olărie. În galerie sunt expuse obiecte de uz casnic și piese de port popular din Valea Ghimeșului. În cadrul expoziției sunt prezentate cele mai importante momente ale vieții sacrale și profane ale ceangăilor din Moldova de la naștere până la moarte. Obiectele expoziţiei sunt grupate în aşa fel, încât vizitatorii să cunoască mai bine drumul vieţii tradiţionale cu ajutorul unor obiecte cotidiene şi sacrale. (Pozsony Ferenc)

Contele Mikó Imre (1805-1876), om de stat, om politic și istoric s-a născut aici. Mikó Imre a fost o personalitate determinantă pentru viața politică transilvană a secolului al 19-lea. Toată viața sa a muncit pentru ascensiunea economică, culturală și științifică a țării, meritând astfel titlul de „Széchenyi al Transilvaniei”. Este fondatorul Asociației Economice Transilvane (1854), al Societății Muzeului Ardelean (1859). A jucat un rol important în înființarea Universității de la Cluj Napoca (1872), a susținut Teatrul Național de la Cluj Napoca. A încurajat modernizarea agriculturii și a educației, a luat o parte din treburile obștești ale Eparhiei Reformate din Ardeal. În 1991 colectivul satului a ridicat un bust în cinstea lui Mikó Imre pe esplanada  bisericii reformate fortificate. Statuia este creația lui Petrovits István.

„Sunt convins că națiunea maghiară are două clase muncitoare folositoare: una, care cultivă literatura sa, și o alta, care cultivă pământul său. Cei de înainte întăresc națiunea dezechilibrată din punct de vedere intelectual, iar cei din urmă din punct de vedere financiar.” (Mikó Imre, 1855)
„Dacă o să avem muzeu tânărul talentat, preotul, dascălul, jurnalistul, omul literaturii, prietenii științelor și artelor își vor găsi acolo o sursă de unde pot să-și amplifice cunoștințele și cu ajutorul căreia pot să-și dezvolte talentul, și vor găsi un spațiu unde pot să se distingă. ” (Mikó Imre, 1856)
La marginea estică a comunei stă o biserică greco-catolică. A fost construită în 1832 și este dotată cu icoane valoroase. Patronul bisericii este Sfântul Ilie. Biserica este folosită numai cu ocazii rare, pentru că în perioada 1939-1942 comuniunea ortodoxă a construit o biserică nouă în onoarea Adormirii Maicii Domnului.  

Conacul lui Basa Tamás (consilier, căpitanul regiunii Trei Scaune)  este aici. Este o clădire remarcabilă, construită în stil renascentist târziu. După Revoluția și Războiul de Independență Maghiară din 1848-1849 Orbán Balázs l-a desenat într-o stare deteriorată, azi, din păcate, nu mai există.

Páva aparține la Zăbala numai din 1966, până atunci a fost o așezare independentă. Numele așezării provine din faptul că, conform tradiției orale, la marginea satului au trăit o mulțime de păuni[1]. În 1635 au registrat 19 familii care se ocupau de creșterea șoimilor.
Biserica reformată de la Páva este un monument impresionant din secolul al XIV-lea. Amvonul de piatră datează din anul 1763.  În turnul bisericii sunt instalate două clopote de oțel. În zidul bisericii se află încastrată piatra funerară a familiei Marti, care datează din secolul al XVIII-lea.



[1] Páva în ungurește înseamnă păun.

2024. Martie 29. Vineri
Auguszta
Sunrise at 05:32,
Sunset at 18:18.

Tomorrow will be
Zalán
name-day